ISO-27001

Van der Wal heeft als een van de eerste transportbedrijven in Nederland het ISO-27001:2013 certificaat behaald. ISO-27001 is een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging waarmee Van der Wal nu aantoonbaar heeft hoe ze procesmatig met het beveiligen van informatie omgaan.

“Ik ben blij dat we ooit de beslissing hebben genomen om te certificeren voor 27001. Het helpt mijzelf in ieder geval enorm om gestructureerd steeds weer nieuwe verbeteringen door te voeren.” Frank Korsmit, CFO & Security officer 

Het ISO-27001 certificaat geeft Van der Wal een aantal voordelen zoals:

  • Het biedt de klanten en partners van Van der Wal meer zekerheid dat er goed omgegaan wordt met hun informatie;
  • Risicobeperking van verlies of onbedoeld openbaarmaking van informatie door bewustwording;
  • Door een jaarlijkse toetsing blijft het managementsysteem en bewustwording altijd up-to-date.

Informatie is meer dan digitale informatie alleen

Van der Wal is een jaar geleden begonnen met de implementatie van het managementsysteem voor informatiebeveiliging (ISMS) welke makkelijk te combineren was met het reeds bestaande kwaliteitssysteem. Samen met Van der Wal zijn we begonnen met het inventariseren van de bedrijfskritische assets om vervolgens een risicoanalyse uit te voeren. Bij het bepalen van de risico’s kijken we verder dan alleen digitale informatie, ook informatie op USB-sticks, whiteboards/flipovers, uitgeprinte dossiers of ritgegevens, telefoongesprekken etc. vallen onder de ISO-27001 norm.

Na de risicoanalyse en risico beoordeling zijn we samen van start gegaan met de implementatie van het managementsysteem voor informatiebeveiliging. Na het implementeren van aanvullende maatregelen en beheersmaatregelen uit bijlage A vanuit de norm is het managementsysteem geëvalueerd middels interne audits.

Certificeringsaudit

Samen met Van der Wal hebben we de Fase 1 (documentatiebeoordeling) en Fase 2 (on site) audit aangevraagd op het moment dat het managementsysteem voor informatiebeveiliging zichzelf in de praktijk bewezen had. Mede hierdoor hebben we het fantastische resultaat behaald dat Van der Wal als een van de eerste transportbedrijven in Nederland het ISO-27001 certificaat ontvangt.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Tim kan je er alles over vertellen.

Tim Barelds
Tim@qtrans.nl
06-30632401

Published On: juni 24th, 2021 / Categorieën: successen vieren /

Deel dit artikel